Onderhandse lening

Ken je iemand in je familie, vrienden- of kennissenkring die bereid zou kunnen zijn om je te financieren. Dan is een onderhandse lening wellicht een geschikte financieringsvorm voor jou. Er komt geen bank bij te pas. Je bepaalt zelf in overleg met de financier de voorwaarden.

Wat moet ik regelen?

Om een onderhandse lening aan te gaan moet je allereerst je financier die informatie aanleveren waarmee hij kan begrijpen waarvoor hij geld uitleent, welke risico’s er zijn en wat hij er voor terug krijgt. Verder moet duidelijk zijn hoeveel geld je tegen welk rentepercentage wilt lenen, en op welke termijn je de lening terug wilt betalen.

Fiscaal voordeel

Wanneer je de leningovereenkomst registreert bij de belastingdienst is hier fiscaal voordeel mee te halen. Vraag aan je fiscalist of de belastingdienst wat precies de voorwaarden zijn.

Hoe lang duurt het?

Een onderhandse lening kan binnen een week geregeld zijn.

Let op

  • Zorg voordat je met een financier in gesprek gaat dat je een goed bedrijfsplan hebt.

  • Geld lenen kost geld. Houd hier goed rekening mee en maak heldere afspraken over het scenario waarin je onverhoopt niet kunt terugbetalen.

  • Houd je financier op de hoogte van de ontwikkelingen. Hoe beter je rapporteert, hoe kleiner de kans op een conflict in het onverhoopte geval je de lening niet terug kunt betalen.

Relevante documenten

Leningovereenkomst

Financiering
5 minuten