Maak in 5 minuten jouw Leningovereenkomst

  • Volledig op maat in het Nederlands en in het Engels
  • Gemaakt door topspecialisten
  • Beschikbaar als Word en PDF-bestand

Dit document kost € 79 of 40 credits.
Bespaar met een abonnement.

Wat is een leningovereenkomst?

Met een leningsovereenkomst maak je afspraken over een lening. Je spreekt bijvoorbeeld af welk bedrag er geleend wordt, of er rente betaald moet worden en wanneer de lening terugbetaald moet worden. Een onderhandse leenovereenkomst houdt in dat het een persoonlijke lening betreft, je maakt hier dus geen gebruik van een bank, maar leent het geld van familie, vrienden of bekenden. Het voordeel hiervan is dat je vaak minder rente hoeft te betalen en je krijgt geen BKR-registratie. Een onderhandse lening is een goed alternatief voor mensen die moeite hebben met een lening afsluiten bij een bank. Een leningsovereenkomst hoeft niet per se bij een notaris gesloten te worden. Een nadeel van het sluiten van een leningsovereenkomst bij een notaris is dat er natuurlijk veel kosten aan verbonden zijn. Bij ons kun je simpel een leenovereenkomst naar wens maken. Zo staat je lening op papier en is alles goed geregeld. 

Heb ik een leningsovereenkomst nodig?
Wanneer je een geldbedrag leent van of aan een ander, is het verstandig om de afspraken die onderling gemaakt worden vast te leggen in een contract. In het geval dat iemand zijn verplichtingen niet nakomt, kunnen hier rechten aan worden ontleend. Zo voorkom je dat er misverstanden ontstaan. Een leningsovereenkomst is ook een bewijs voor bijvoorbeeld de Belastingdienst, zo weten zij dat jij een lening hebt of hebt verstrekt. 

Wat regel je met een leenovereenkomst?

Hoogte van de lening
In de leningsovereenkomst spreek je natuurlijk af welk bedrag er geleend gaat worden. Maar je maakt ook afspraken over wanneer en hoe de lening uitbetaald zal worden.
Rente
Over een lening wordt over het algemeen rente betaald. Dat is in veel gevallen zelfs fiscaal verplicht. In de leningsovereenkomst maak je afspraken over de hoogte van de rente.
Aflossing
Na verloop van tijd zal een lening terugbetaald moeten worden. We noemen dat aflossing. Dat kan in een keer gebeuren, maar je kunt ook afspreken dat je periodiek een bedrag aflost. Je spreekt af binnen welke termijn dit bedrag moet worden afgelost. Ook kan je afspreken of er eerder mag worden afgelost. 
Verder leg je in de leningovereenkomst vast:
- waarvoor de lening gebruikt wordt
- of de leningnemer naast deze lening, nieuwe leningen mag afsluiten
- of er iemand pand- of hypotheekrecht als zekerheid van terugbetaling gevestigd mag worden 
- of er iemand garant staat voor de terugbetaling van de lening en de rente

Hoeveel rente mag ik rekenen over de lening?

Je kan bij een onderhandse lening zelf afspraken maken over de hoogte van de rente. Let wel op dat de rente marktconform is. Het rentepercentage mag niet te veel afwijken van de rente die gemiddeld wordt gevraagd voor soortgelijke bedragen, bijvoorbeeld bij een bank. Als het rentepercentage te laag is, kan de Belastingdienst dit zien als een schenking. Degene die het geld uitleent moet dan schenkbelasting betalen.  

Kan ik een pand- of hypotheekrecht vestigen? 

Je kunt een pandrecht vragen op de goederen van de leningnemer, zodat je meer zekerheid hebt over de terugbetaling van de lening. Als er dan niet terugbetaald wordt, dan heb je op basis van dat pandrecht het recht die goederen in het openbaar te verkopen. Uit de opbrengst wordt je lening dan terugbetaald. Dit wordt onderpand genoemd. 
Je kunt een recht van hypotheek vragen, zodat je meer zekerheid hebt over de terugbetaling van de lening. Dit recht van hypotheek moet via de notaris worden gevestigd. De notaris stelt een hypotheekakte op waarin de (wettelijke) voorwaarden voor het recht van hypotheek zijn opgenomen. Als de lening niet terugbetaald wordt, dan kun je op basis van het recht van hypotheek bijvoorbeeld het registergoed waarop de hypotheek is gevestigd, zoals een huis of bedrijfspand, openbaar verkopen. Hiervoor hoef je niet eerst naar de rechter te stappen, maar er moet wel een notaris bij de verkoop aanwezig zijn. Uit de opbrengst wordt je lening dan terugbetaald. Let wel op: rust er al een hypotheekrecht op dat onroerend goed, dan moet er toestemming gegeven worden door de houder van dit eerdere hypotheekrecht. 

Wat kan ik doen als de leningnemer de lening niet aflost of te laat is?

Als er niet wordt terugbetaald op het afgesproken moment, kan betaling van het gehele bedrag inclusief rente worden afgedwongen bij de rechter. Neem altijd eerst contact op met de geldlener en vraag het geld terug. Lukt het niet om de gehele lening direct af te lossen, dan kan er een betalingsregeling getroffen worden. Een andere mogelijkheid is een mediator, dit is een onafhankelijke bemiddelaar. Partijen gaan dan in gesprek om een oplossing te zoeken. Als een leningnemer te laat is met aflossen betaalt hij extra rente. 

Verschil standaard leningovereenkomst en leningovereenkomst pro

VraagHugo biedt deze standaardleningovereenkomst en een pro-versie. De leningovereenkomst pro is iets uitgbreider dan deze standaard leningovereenkomst. De leningovereenkomst pro geeft de mogelijkheid om op te nemen dat er een of meerdere medeschuldenaren hoofdelijk aansprakelijk zijn. Er zijn dan naast de leningnemer ook andere partijen aansprakelijk voor de terugbetaling van de geldlening. Daarnaast kun je met de leningovereenkomst pro ook een aflossingsvrije periode opnemen. Je kunt kiezen of de leningnemer in deze periode helemaal niet mag aflossen of alleen tegen betaling van een bepaalde boeterente. Wil je een van deze mogelijkheden hebben gebruik dan de leningovereenkomst pro




Wie gingen je voor?

VraagHugo is echt een 'game changer'. Ik heb meteen het abonnement genomen.
Arnoud Haverlag
Co-founder van startup studio Backspace
VraagHugo: verrassend eenvoudig, voordelig en to-the-point. Ik had niet verwacht dat kwalitatief juridisch advies zo toegankelijk kon zijn.
Patrick Roozeman
Algemeen Directeur MultiTankCard
Via een bekende kwam ik bij Hugo Service terecht om de AVG te regelen. Na een superfijne intake werd alles besproken wat nodig was. Binnen 1 dag ontving ik een overzicht met alles wat er moest gebeuren, in een fijne presentatievorm. Daarna ontving ik heel snel alle benodigde documenten en een checklist. Beter kan niet!
Joost Nijensteen
Anycall

Klaar om je leningovereenkomst op te stellen?

In een paar simpele stappen is je document gereed voor gebruik.