Maak in 10 minuten jouw Brief ontslag op staande voet

  • Volledig op maat in het Nederlands en in het Engels
  • Gemaakt door topspecialisten
  • Beschikbaar als Word en PDF-bestand

Dit document kost € 9 of 4 credits.
Bespaar met een abonnement.

Wat is een brief ontslag op staande voet?

Wanneer je een werknemer vanwege een dringende reden op staande voet ontslaat, is het van belang dat je dit schriftelijk bevestigt en uitlegt wat de reden voor het ontslag precies is. Dit doe je in een brief ontslag op staande voet.
 

Heb ik een brief ontslag op staande voet nodig?

Wanneer je een werknemer op staande voet ontslaat, is het van belang dat je dit schriftelijk bevestigt. In de brief schrijf je op hoe het proces gelopen is en creëer je duidelijkheid voor de werknemer. Je ontslaat niet zomaar iemand op staande voet en dit gaat dan ook vaak gepaard met een conflict. Het is daarom niet verstandig om het ontslag alleen mondeling te regelen. Je moet kunnen bewijzen dat de opzegging de andere partij bereikt heeft en deze brief kan hierbij helpen.  
 

Wat regel je met een brief ontslag op staande voet? 

In de ontslagbrief bevestig je dat de arbeidsovereenkomst van de werknemer per direct eindigt. Het is erg belangrijk dat je de reden hiervoor duidelijk maakt in de ontslagbrief. Daarnaast regel je dat alle eigendommen van het bedrijf ingeleverd dienen te worden en bespreek je wat er met de vakantiedagen gebeurt.
 

Wanneer kan ik iemand op staande voet ontslaan? 

Je kunt iemand niet zomaar direct ontslaan. Voor ontslag op staande voet bestaan drie voorwaarden:
 
1. Er is een dringende reden voor het ontslag.
Er moet een “dringende” reden voor het ontslag zijn. Dit gaat om gedragingen van de werknemer die ervoor zorgen dat van jou als werkgever redelijkerwijze niet langer verwacht kan worden dat je de werknemer in dienst laat. Of er sprake is van een dringende reden verschilt per geval, maar in de wet komen verschillende voorbeelden naar boven. Denk bijvoorbeeld aan opzettelijke vernieling van jouw eigendom, diefstal, mishandeling en het weigeren van werk zonder goede reden.

2. Het ontslag dient onverwijld na het voorval te worden medegedeeld aan de werknemer.
Dit houdt in dat er snel moet worden gehandeld nadat de reden van het ontslag bekend is. Wanneer je er bijvoorbeeld achter komt dat een werknemer heeft gelogen over de wijze waarop zijn vorige arbeidsovereenkomst is geëindigd, moet je zo snel mogelijk mededelen aan je werknemer welke sancties volgen. Wel is het mogelijk om eerst een onderzoek uit te voeren om te ontdekken wat er precies is gebeurd, voordat je overgaat tot ontslag op staande voet. Dit onderzoek moet dan zo snel mogelijk van start gaan.

3. Je moet de werknemer direct de reden voor het ontslag mededelen.
Wanneer er sprake is van een dringende reden, moet je deze logischerwijs ook vertellen aan je werknemer. 
 

Wat als mijn werknemer het niet eens is met het ontslag?

Als een werknemer het ontslag onterecht vindt kan hij of zij binnen twee maanden na het ontslag naar de rechter stappen om het ontslag aan te vechten. Daarnaast kan een werknemer naar de kantonrechter stappen om een financiële vergoeding aan te vragen. De rechter zal in deze gevallen bepalen of het ontslag ongedaan moet worden gemaakt en of je de werknemer een vergoeding moet betalen. 
  

Wie gingen je voor?

Ook voor startende ondernemers een uitkomst. Met een paar klikken heb je een kant-en-klaar juridisch document. Snel, eenvoudig en voor een zeer acceptabel bedrag.
Lennard Hoogenraad
Founder VD8 ventures
VraagHugo bespaart ons bedrijf veel onnodige kosten en tijd. Bovendien is alles juridisch gecheckt en op maat. Ideaal!

Danijel Dercksen
Co-owner Qontent Matters
VraagHugo: verrassend eenvoudig, voordelig en to-the-point. Ik had niet verwacht dat kwalitatief juridisch advies zo toegankelijk kon zijn.
Patrick Roozeman
Algemeen Directeur MultiTankCard

Klaar om de brief op te stellen?

In een paar simpele stappen is je document gereed voor gebruik.