Maak in 5 minuten jouw oproepingsbrief aandeelhouders­vergadering

  • Volledig op maat in het Nederlands en in het Engels
  • Gemaakt door topspecialisten
  • Beschikbaar als Word en PDF-bestand

Dit document kost € 9 of 4 credits.
Bespaar met een abonnement.

Wat is de Oproepingsbrief Algemene Vergadering Aandeelhouders?

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) vormen samen met het bestuur de belangrijkste organen binnen de BV en de NV. De AVA heeft veel zeggenschap over de vennootschap, mits deze niet in de statuten is beperkt en bijvoorbeeld is overgedragen aan het bestuur. In de algemene vergadering worden allerlei besluiten gevormd over bijvoorbeeld het benoemen van bestuurders, het vaststellen van de jaarrekening en vaststellen van het budget. In bijna alle gevallen moet je alle aandeelhouders oproepen voor de algemene vergadering. Doorgaans vergadert de AVA één keer per jaar over vooraf bepaalde agendapunten. De oproeping voor zo’n vergadering moet aan enkele eisen voldoen. Wanneer zo’n oproeping niet aan alle wettelijke en statutaire eisen voldoet, is het mogelijk dat besluiten die genomen zijn op de vergadering worden vernietigd. Het is dus van groot belang dat je alle eisen in de oproepingsbrief opneemt om ongewenste vernietiging te voorkomen.

Heb ik een Oproepingsbrief AVA nodig?

Als jijzelf de enige aandeelhouder bent heb je geen oproepingsbrief nodig; gelukkig hoef je jezelf niet op te roepen. Wanneer je een BV of NV hebt met meerdere aandeelhouders moet(en) de andere aandeelhouder(s) wel rechtsgeldig worden opgeroepen voor de algemene vergadering. Rechtsgeldig oproepen doe je gemakkelijk met de Oproepingsbrief AVA van VraagHugo.

Wat zijn de voordelen van een Oproepingsbrief AVA?

Het grootste voordeel van de oproepingsbrief is dat je ermee voorkomt dat besluiten die genomen worden op de algemene vergadering vernietigd worden. 

Wat regel je in een Oproepingsbrief AVA?

In de oproepingsbrief AVA regel je waar en wanneer de algemene vergadering plaatsvindt, wat de agendapunten zijn en/of welke bijlagen moeten worden geleverd ter voorbereiding van de vergadering. 

Waar moet ik op letten bij de Oproepingsbrief AVA?

Omdat de algemene vergadering minimaal één keer paar jaar plaatsvindt, zal er ook minimaal één keer paar moeten worden opgeroepen. Deze oproeping moet plaatsvinden binnen zes maanden na afloop van het boekjaar. In de oproepingsbrief neem je de datum op waarop de brief verzonden is. De wet eist dat er ten minste zeven hele dagen zitten tussen de dag van oproeping en de dag dat de vergadering plaatsvindt. De statuten kunnen eventueel een langere termijn voorschrijven. Vul je de datum van verzending later in? Houd dan rekening met de termijn uit de wet en de termijn uit je statuten. 
In de meeste gevallen vindt de algemene vergadering plaats in de gemeente waar de vennootschap is gevestigd. Het is alleen mogelijk om hiervan af te wijken als in de statuten is bepaald dat de algemene vergaderingen in een andere gemeente plaatsvinden of wanneer alle aandeelhouders instemmen met met de afwijking.
Controleer daarom altijd eerst je statuten voordat je Oproepingsbrief AVA gaat opstellen. Een oproeping in strijd met de statuten kan namelijk tot nietigheid leiden.

Wie gingen je voor?

VraagHugo is echt een 'game changer'. Ik heb meteen het abonnement genomen.
Arnoud Haverlag
Co-founder van startup studio Backspace
VraagHugo bespaart ons bedrijf veel onnodige kosten en tijd. Bovendien is alles juridisch gecheckt en op maat. Ideaal!

Danijel Dercksen
Co-owner Qontent Matters
Via een bekende kwam ik bij Hugo Service terecht om de AVG te regelen. Na een superfijne intake werd alles besproken wat nodig was. Binnen 1 dag ontving ik een overzicht met alles wat er moest gebeuren, in een fijne presentatievorm. Daarna ontving ik heel snel alle benodigde documenten en een checklist. Beter kan niet!
Joost Nijensteen
Anycall

Klaar om je oproepingsbrief aandeelhouders­vergadering te maken?

In een paar simpele stappen is je document gereed voor gebruik.