Maak in 10 minuten jouw Opdrachtovereenkomst

  • Volledig op maat
  • Gemaakt door topspecialisten
  • Beschikbaar als Word en PDF-bestand

We staan voor je klaar

Liever even contact met een echt mens voordat je een overeenkomst tekent? Onze helpdesk staat gedurende kantooruren voor je klaar. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Terwijl ze vergaderen in Den Haag…

De VAR-verklaring heeft plaats gemaakt voor (opdracht)overeenkomsten. Deze aanpassing stuitte op veel weerstand bij ondernemers, waardoor de handhaving is opgeschort tot 1 juli 2018. Ons advies? Wacht niet af en maak heldere afspraken voordat je aan de slag gaat. Denk bijvoorbeeld aan de hoogte van de vergoeding, vertrouwelijke informatie of intellectuele-eigendomsrechten die gedurende de opdracht ontstaan.

Dit regel je met een opdrachtovereenkomst

De opdracht

In de opdracht spreek je af wat voor werk de opdrachtnemer precies gaat verrichten. Je kunt ook afspreken dat de opdracht op een bepaalde datum afgerond moet zijn.

Vergoeding

Je maakt in de opdrachtovereenkomst afspraken over de hoogte van de vergoeding die de opdrachtnemer krijgt. Het bedrag kan ineens voor de totale opdracht, of per uur betaald worden.

Geen loonheffingen

Met een goede opdrachtovereenkomst voorkom je dat de opdrachtgever loonheffingen moet betalen aan de Belastingdienst over de afgesproken vergoeding.

Tussentijdse beëindiging

Een opdrachtgever mag een opdracht altijd voortijdig beëindigen, tenzij partijen daarover in de overeenkomst andere afspraken maken.

Aansprakelijkheid

In de opdrachtovereenkomst kun je afspraken maken over de aansprakelijkheid wanneer er schade ontstaat bij de uitvoering van de opdracht.

Overige bepalingen

Je kunt afspraken maken over vertrouwelijkheid. Je kunt ook met elkaar afspreken dat de eventuele intellectuele eigendomsrechten die bij de opdracht ontstaan, in handen van de opdrachtgever komen of bij jezelf blijven.

De meest gestelde vragen over een opdrachtovereenkomst

Wat is het verschil tussen een opdrachtovereenkomst en een arbeidsovereenkomst?

Moet een samenwerking worden gezien als een overeenkomst van opdracht of als een arbeidsovereenkomst? Lees ... lees meer

Is de opdrachtovereenkomst geschikt voor freelancers?

Hier een stukje juridisch advies over de overeenkomst van opdracht met betrekking tot freelancers. Want het... lees meer

Wat houdt een opdrachtovereenkomst voor bepaalde tijd in?

Bij een opdrachtovereenkomst komen opdrachtgever en opdrachtnemer, zoals bijvoorbeeld een freelancer of een... lees meer

Is een concurrentie of relatiebeding toegestaan in een opdrachtovereenkomst?

Lees hier wanneer een concurrentiebeding kan worden opgenomen in een overeenkomst van opdracht. lees meer

Is het mogelijk een opdrachtovereenkomst vroegtijdig op te zeggen?

Een opdrachtgever mag een opdracht voortijdig beëindigen, tenzij partijen daarover in de overeenkomst ander... lees meer

Wat is het verschil tussen een opdrachtovereenkomst en een arbeidsovereenkomst?

Bij een arbeidsovereenkomst is er altijd sprake van een gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer, bij... lees meer

Wie gingen je voor?

VraagHugo is echt een 'game changer'. Ik heb meteen het abonnement genomen.
Arnoud Haverlag
Co-founder van startup studio Backspace
VraagHugo bespaart ons bedrijf veel onnodige kosten en tijd. Bovendien is alles juridisch gecheckt en op maat. Ideaal!

Danijel Dercksen
Co-owner Qontent Matters
VraagHugo: verrassend eenvoudig, voordelig en to-the-point. Ik had niet verwacht dat kwalitatief juridisch advies zo toegankelijk kon zijn.
Patrick Roozeman
Algemeen Directeur MultiTankCard

Klaar om je opdrachtovereenkomst op te stellen?

In een paar simpele stappen is je document gereed voor gebruik.